Hyvää joulua!

Kumposti toivottaa kaikille kyläläisille hyvää joulua tämän Andy Langdonin joulupakinan mukana. Ensi vuonna uudet Kumpostit.

Merry Christmas!

Muistan ensimmäisen jouluaattoni Suomessa. Kaipasin joulutunnelmaa ja keksin ratkaisun: “Lähden vähän keskikaupungille aistimaan tunnelmaa.” Sari loi minuun katseen, jonka nyt jo osaan tulkita tarkoittavan ”luuletko tosiaan, että se toimii…” Silti lähdin toiveikkaana liikkeelle, mielessäni Oxford Street jouluaattona, kun tuntui kuin olisi kävellyt lempielokuvan sisällä. Puoli tuntia myöhemmin Helsingin autioilla kaduilla olin kuin Clint Eastwood Unforgiven-filmissä.

Jouluaatto Englannissa on paras pubi-ilta vuodessa. Juhlintaa. Carol singers, kiertäviä joululaulajia.  Aika saada uusia ystäviä ja rakastettuja. Aika avata ovet vieraille. Lapset menevät aikaisin nukkumaan joulusukka sängynpäätyyn ripustettuna (joulupukki ei tule jos lapset ovat hereillä). Tähtipölyä ilmassa. Tunne, että TÄMÄ voisi olla vuoden paras ilta… Driving home for Christmas… mutta mihin aikaan ja kenen kanssa?

Samaan aikaan Suomessa: Joulurauha. Aika sulkea ovet ulkopuolisilta ja olla perheen kanssa. Lapset näkevät monia joulupukkeja – mikähän niistä on heidän. Ja jo aikaisin he tajuavat, että sehän on naapurin Hannu – tai pahempaa – Hanna – tai eno tai veli. Lapset menevät myöhään nukkumaan, kaikki ovat väsyneitä. Kun aatto on ohi, tuntuu että joulu, kaikki jännitys, on ohi.

Joulupäivän aamu Englannissa: Lapset heräävät (niin kuin Juhani ja Liisi) noin kello viisi. Joulusukka on sängyssä ja täynnä pieniä yllätyksiä. Joulupukista ei näkynyt vilaustakaan, mikä on hyvä kahdesta syystä: 1) He uskovat vielä vuosia joulupukkiin, eihän kukaan ole nähnyt Jeesustakaan. 2) Helppoa ja vapaata. Kaksi kertaa joululahjoja: joulusukka aamulla ja myöhemmin lahjat kuusen alla. Jotkut käyvät joulumessussa. Iltapäivällä on joululounas. Ei kinkkua vaan täytetty kalkkuna kaikkine lisukkeineen. Lopuksi pöytään tulee liekitetty Christmas pudding, jonka kanssa on brandyvoita. Englantilaisia joulutorttuja, hedelmäkakkua ja tietysti Stilton-juustoa on myös pöydässä. Lounaan jälkeen avataan lahjoja. Ehkä katsotaan kuningattaren perinteinen joulupuhe. Ja sitten tulevat odotetut Christmas specials, joulun erityiset osat esim. Doctor Who tai Downton Abbey -sarjoista. Illalla lapset ovat taas väsyneitä aikaisin. Mutta mikä jännittävä päivä.

Joulupäivänä joulu on vieläkin vasta alussa. Edelleen on odotettavissa kaikkea hauskaa. Boxing day. Tapaninpäivänä mennään katsomaan Pantomine, satuhupaelma, jossa esitetään vanhoja satuja – kuten Lumikki ja seitsemän kääpiötä – pilaversioina. Yleisö on täysillä mukana. Pubit ovat auki. Juhlia eri paikoissa. Kaiken kaikkiaan, Englannissa jouluna päällimmäisenä on tunne, että on mahdollista tavata uusia ihmisiä, olla yhdessä ja pitää hauskaa, ottaa yksinäiset mukaan, jakaa paukkukaramellit ja silkkihatut kaikille, viettää syntymän juhlaa.

Suomessa heräsi vahva epäilys, kuoliko joku jouluna, kun pitäisi mennä hautausmaalle? Pidän Helsingistä. Rakastan ystäviä täällä Kumpulassa ja ainoa aika, kun koskaan haluan olla jossain muualla kuin täällä, on joulun aika.

Joulupakina on aikaisemmin julkaistu vuoden 2015 viimeisessä Kumpostisssa.

 

Vastaa