Viikon kumpulalainen: Kaisa Pylkkänen – naulapyssyllä nauruhermoon

Kylätilan stand up -klubi on ollut menestys heti alusta. Kumpulasta ja muualta tullutta yleisöä ovat naurattaneet sekä ammattilaiset että kokeneet harrastajat. Tosikoille eikä lapsille klubia ei suositella jatkossakaan. Kumpulan komediaklubin takana on nainen nimeltä Pylkkänen, Kaisa Pylkkänen. Pylkkänen on siviiliammatiltaan käsikirjoittaja ja ohjaaja ja paluumuuttanut juuri juurilleen Käpylään, aivan Kumpulan rajalle. Pylkkäsellä on kolme harrastusta: stand up, euroviisut ja suivaantuminen. Viimeksi mainittu synnyttää materiaalia ensimmäiseen. ”Tartun asioihin, jotka minua ihmetyttävät tai suututtavat.” Sellainen oli esimerkiksi mainos tapahtumasta nimeltä Talvisotahiihto.

Ensimmäisestä havainnosta on vielä pitkä matka valmiiksi, yleisöön uppoavaksi jutuksi. On istuttava alas, mietittävä, käänneltävä ja kirjoitettava uusiksi. Vasta monen esityskerran jälkeen juttu on ”valmis”. Ja jos juttu ei naurata usean muokkauksen jälkeenkään, siitä on luovuttava.

Pylkkänen näki ja kuuli stand up -komiikkaa ensimmäisen kerran Lontoossa 1990-luvulla, ja se oli rakkautta ensi naurulla. Haave omasta esiintymisestä kyti pitkään. Neljä vuotta sitten Pylkkänen rohkaistui lavalle. Itse hän ei jännitykseltään muista keikasta juuri mitään. Paitsi sen tärkeimmän: yleisö nauroi.

Koomikolle kamalinta on nauramaton yleisö. ”Olet alasti ihmisten edessä, antanut ja paljastanut itsestäsi jotain. Siinä tulee epäusko itseä kohtaan. Se on kammottavaa, mutta myös kasvattavaa.” Pylkkänen lohduttaa: ”Jos yleisö kokee myötähäpeää ja on vaivaantunut, niin takaan että koomikolle se on vielä kamalampaa.”

Onnistunut juttu ja siitä seurannut nauru taas on palkkio, josta koomikko ei voi saada tarpeekseen. Vaikeille asioille nauraminen voi olla vapauttava kokemus sekä yleisölle että koomikolla. Tärkeintä Kaisa Pylkkäselle stand upissa on sananvapaus. ”Ei missään muussa työssä saa sanoa suoraan omia ajatuksiaan. Stand upissa on täysi hallinta omaan tekstiin ja työhön, siinä on vastuussa vain itselleen ja yleisölleen. Esiintyminen ei ole minulle se pääpointti, vaan jutut itsessään.” Pylkkäseen vetoaa oivaltava huumori. ”Komiikan ei välttämättä tarvitse olla poliittista, mutta jos se tarjoilee uusia ajatuksia, niin hyvä. Toisaalta ihan hölmöt kakkajutut, jotka kerrotaan ihan helvetin hauskasti, niin tokihan ne naurattaa.”

Omaan komiikkansa Pylkkänen suhtautuu vakavasti, mikä on hänen mukaansa koomikoille tyypillistä. Hänen on seistävä juttujensa ja niiden arvojen takana. Rasistinen läppä saattaisi johonkin yleisöön upota, mutta sellaista ei Pylkkäsen keikoilla kuulla. ”Lajin perusajatus on se, että jutut ovat totta, jollain tasolla. En voi esittää väittämiä, joiden takana en seiso loppuun asti.”

Kylätilassa testattiin kumpulalaisyleisön huumorintajua ensimmäisen kerran edellisillä Kyläjuhlilla. Stand up -ilta oli valtaisa menestys, ja siitähän se ajatus sitten lähti: komediaklubi Kumpulaan! ” Stand up toimii parhaimmillaan silloin, kun yleisö on tullut katsomaan nimenomaan sitä.”

Kumpulan komediaklubille on käsin poimittu taitaviksi ja takuuhauskoiksi havaittuja koomikoita. Ja heidät tarjoillaan todelliseen sopuhintaan. ”Syksyllä on taas kovia nimiä tulossa. Uskon, että he osuvat kumpulalaisten nauruhermoon kuin naulapyssy”, Pylkkänen lupaa. Hän muistuttaa vielä, ettei stand up ole lasten eikä koko perheen laji. ”Suosittelen klubia kaikille nauramisesta ja oivalluksista pitäville aikuisille.”

 

Kumpulan komediaklubi jälleen la 5.9. alkaen Kylätilassa jokaisen kuukauden ensimmäisenä lauantaina.

 

Teksti: Anna Paju (muokattu 2015/AV) Kuva: Santtu Särkäs

Vastaa