Viikon kumpulalaiset: Maarit, Mervi ja Pauliina

Kun kampaamon nimessä on X, niin saksethan siitä ensimmäiseksi tulee mieleen. HairX:n Maarit Herranen vahvistaa, että mielleyhtymä on oikea. ”Sakset ovat kampaajan tärkein työkalu. Siitä kaikki lähtee.”

Intiankadun HairX:n tarina lähti Maaritin työmatkasta 10 vuotta sitten. ”Olin miettinyt oman yrityksen perustamista, ja sitten työmatkalla huomasin tämän liiketilan ja silloin kolahti”, Maarit muistelee kampaamoliikkeen alkua.

”Kumpula on ollut aivan loistava paikka, olen tykännyt tosi paljon”, Maarit kertoo iloisesti. ”Muistan aina kun avasin, se oli kesäkuun toinen ja tosi lämmin päivä. Ovi oli ulos asti auki ja ovikulkijat huikkasivat: ’Tervetuloa Kumpulaan yrittäjäksi’. Kumpulalaiset käyttävät hirmun hyvin alueen palveluita. Täällä arvostetaan kivijalkayrityksiä. ” Ja mikä ei ole arvostaessa, kun kumpualaisessa kivijalassa on näin iloisia ja työnsä osaavia tekijöitä.

Alkuun Maarit oli kampaamossa yksin, ja hänellä oli myös palkattuja työntekijöitä, mutta nyt HairX:n muut kampaajat ovat ns. vuokratuolilaisia. ”Vuokratulijärjestelmä on pienessä yrityksessä kaikkein järkevin”, on Maaritin kokemus. Mervi Koskisella on ollut ”oma tuoli” HairX:ssä jo kahdeksan vuotta. Hän on ammatinvaihtaja, aikuisena kampaajaksi kouluttautunut. Viimeisin tulokas on Pauliina Kouvalainen, mutta hänkin on kaunistanut Kumpulassa asiakkaitaan jo kolme vuotta.

Maarit vastaa liiketilasta, sen vuokrasta, laitteista ja kaikesta liiketilaan liittyvästä, mutta kaikki HairX:n naiset ovat itsenäisiä yrittäjiä, maksavat omat veronsa, yrittäjäeläkkeensä ja kulunsa. ”En ymmärrä, miksen jo aikaisemmin siirtynyt yrittäjäksi. Kampaajana tämä on paras vaihtoehto”, toteaa aikaisemmin palkollisena työskennellyt Pauliina. ”Motivaatiota on enemmän, kun pystyy itse säätelemään työpäivänsä”, Maarit jatkaa. ”Tässä työssä työpäivät venyvät helposti pitkiksi, mutta yrittäjänä voi suunnitella myös poissa olonsa silloin, kun on tarvis. Ei tarvitse työnantajalta kysellä lupaa”, Maarit summaa yrittäjyyden etuja.

Vapauden vastapainona ovat yrittäjyyden riskit, jotka ovat tulleet tutuiksi. ”Palkkalaisena ei ajatellut veroja ja muita kuluja, eikä oikein edes tiennyt, kuinka paljon työnantaja niitä joutuu maksamaan”, Pauliina kertoo. ”Nyt ne ovat tulleet konkreettisesti eteen. Ja koko ajan maksut vain nousevat ja nousevat. Nyt myös huomaa, miten vähän yrittäjää tuetaan.”

Yrittäjän riskit eivät näitä naisia muserra eikä niitä alvariinsa pohdita. Työn he kokevat palkitsevaksi ja mielekkääksi. ”Parasta ovat asiakkaat!” he toteavat melkein yhdestä suusta. ”Ei silloin ajattele, kuinka paljon tästä menee veroja”, nauraa Pauliina.”Ihmiset ovat mukavasti sitoutuneet, varaavat ajan seuraavaankin kertaan. Näin pystyy suunnittelemaan tulevaakin kuukautta”, Maarit kehuu asiakkaitaan.

”Alvi alas”, tulee kaikilta kolmelta yhdestä suusta, kun heiltä kysyy toiveita hallitukselle. Kampaamoliikkeissä arvonvero oli kokeiluluonteisesti 9%, mutta nousi sitten takaisin 24 %:iin. ”Se on paljon pienyrityksessä. Alv-prosentin pitäisikin pohjautua liikevaihtoon”, miettii Maarit. ”Ei kaikkea voi lisätä hintoihinkaan”, toteaa Pauliina.

Myös turhia pienyrittäjää rajoittavia säädöksiä nämä naiset olisivat valmiit karsimaan. Hyvä esimerkki on itsenäisyyspäivän aukiolo, johon tarvitaan 200 euroa maksava lupa. ”Miksi kampaamoa ei saisi pitää auki silloin kun haluaa. Kampaajan omasta ajastahan siinä on kysymys”, ihmettelee Mervi. Lainsäädäntö torppaa myös HairX:ssä kokeillun hauskan tavan tarjota asiakkaille perjantaisin kuohuviiniä. ”Siihen tarvittaisiin anniskelulupa.”

Kesäkuussa juhlittiin HairX:n 10-vuotispäiviä, eli kampaamo on jo toisella kymmenellä. Kampaamon iloisesta hengestä kertoo paljon Pauliinan tokaisu: ”Ja mehän juhlitaan joka päivä.”

Juttu on julkaistu Kumpostissa 2/2015.

TEKSTI: AIRI VILHUNEN KUVA: SANTTU SÄRKÄS

Vastaa