Viikon kumpulalainen: Tuomas Kukkonen – MrTume

Ajoitus on tärkeä, eikä kaikkia voi miellyttää. Tämän ja paljon muuta on oppinut Tume, joka tunnetaan sosiaalisen median MrTumena ja YLE:n nuortenohjema Summerin juontajana.

Tuomas Kukkonen eli Tume on 16-vuotias kumpulalainen nuori mies, joka katsoo silmiin, hymyilee ja jaksaa puhua innostavasti. Koko ikänsä Kumpostin jakelualueella elänyt Tume on tubettaja, jota seuraa kymmenet tuhannet ihmiset internetin kautta. Mies on sosiaalisessa mediassa kuin kotonaan.

Hän paitsi tubettaa eli jakaa lyhyitä, itse tekemiään videoita YouTubessa, myös valokuvaa kuvapalvelu Instagramiin sekä tviittaa 140 merkkiin mahtuvia huomioita elämästään Twitterissä. MrTumena sosiaalisessa mediassa tunnetun miehen videot, kuvat ja tekstit ovat nokkelia, usein nimenomaan sosiaalista mediaa tai muuta ikäistensä maailmaa pilke silmäkulmassa mutta armotta käsitteleviä. Rohkeus ja sujuvasanaisuus ovat vieneet Tuomaksen myös televisioon. Hän on yksi Ylen nuortenohjelma Summerin juontajista.

Tuomas aloitti tubettamisen kesällä 2012. “Olin mökillä ja mulla oli tylsää Siitä se lähti.” Ennen ensimmäisen oman videon tekemistä ja julkaisemista yläkouluikäinen poika oli seurannut YouTube-palvelussa erilaisia käyttäjiä ja pohtinut, millaista sisältöä haluaisi itse jakaa omalla kanavallaan. Nyt hän on alan konkari Suomessa. Parin vuoden aikana mrTume on ladannut kanavalleen satoja videoita, joita on katsottu ja kommentoitu satojatuhansia kertoja. Osasta videoista tunnistaa Kumpulan paikkoja. “Kerran huusin yksin kameralle keskellä metsää, kun joku mummo sattui paikalle ulkoiluttamaan koiraansa. Saattoi se ihmetellä”, Tuomas muistelee sattumuksia kotimaisemissa.

Suosionsa syyksi Tume näkee oikean ajoituksen. “Nopeat syö hitaat. Olin mukana tubebuumin alussa ja silloin oli helppo erottua. Nyt se on vaikeampaa, kun tubettajia on niin paljon.” Tume on nähnyt tubettamisen muutoksen ja kasvun läheltä. Harrastuksen muodot ovat muuttuneet parissa vuodessa. “Esimerkiksi reaalitapaamiset katsojien ja tubettajien kanssa ovat vähän ohi. Ennen oltiin aina kamerat kädessä, kun oli jotenkin maagista olla samassa paikassa samaan aikaan yhdessä. Nykyisin kameran kanssa heiluminen on noloa.” Tume miettii, että tubettajatapaamisten väheneminen johtuu ainakin osittain siitä, että eri tekijöille on löytynyt omat porukat. “Kyllä tässä harrastuksessa löytää elävän elämän ystäviä siinä missä muistakin harrastuksista. Tiedän tubettajapiireissä syntyneen jopa pariskuntia.”

Ystävien lisäksi tubetus on antanut Tuomakselle arvokasta oppia erityisesti itseilmaisussa. Myös tekniikka, kuten kuvauskalusto ja leikkausohjelmat ovat tulleet tutuiksi ja taidot karttuneet harrastuksen myötä. Tuomas kuvaa järjestelmäkameralla, jonka lisäksi hän tarvitsee kuvaustilanteeseen kamera-alustan ja mikrofonin. Kalustoaan Tuomas hankkii käytettynä netistä, jottei harrastuksen kulut nouse liian korkeiksi. “Kyllähän tähän saisi uppoamaan ihan loputtomasti rahaa, jos haluaisi. Itse tahdon pitää tämän maltillisena.”

Inspiraation lähteikseen hän kertoo muilta oppimisen. “Mutta parhaimmat ideat on tietty omat ideat. nspiraatio saattaa syntyä missä vaan, saunassa tai nukkuessa. Silloin pitää kirjoittaa idea nopeasti ylös.” Tume on opiskellut paljon teknisiä taitoja ja myöntää, että harrastus vaatii itsekuria. “Haluan, että videoni näyttävät hyvältä. Hyvä video on sellainen, johon on itse tyytyväinen.”

Tuomas on päätynyt televisioon ja saanut mainossopimuksia sosiaalisen median aktiivisuutensa kautta. Nuori mies on kunnianhimoisen oloinen ja tarkka siitä, mitä päästää käsistään. “Aitouteen pyritään,mutta henkilökohtaisia asioitani en jaa internetissä.” Negatiivisiin kommentteihin Tume suhtautuu leppoisasti. Kaikki eivät voi pitää kaikesta. Tume seuraa jonkin verran saamiaan palautteita ja kommentteja, mutta laajaa määrää on mahdoton valvoa kokonaisuudessa. “Jonkun verran katselen ja kyselen, mitä jengi haluaisi videoitassani nähdä, mutta loppujen lopuksi olen aika itsenäinen tekemisissäni.”

Seuraa Tumea somessa:

Youtube: youtube.com/user/mrtume1

Twitter: @tumey_

Instagram: @mrtume!

Tumen tubetus-vinkit aloittelijalle:

  1. Alkuun ei tarvitse superlaitteita, älypuhelimella pääsee alkuun.
  2. Älä jää jumiin ideoiden kanssa, vaan kääri hihat. Treenaamalla ja tekemällä ajattelu alkaa pyöriä.
  3. Tee sellainen video, jonka jaksat katsoa. Paras video on sellainen, mistä pidät itse.

Juttu on julkaistu Kumpostissa 1/2015. Koko lehden voit lukea tästä linkistä.

Teksti Heidi Backströn. Kuva Santtu Särkäs.

Vastaa