Historiaa

Miten kaikki alkoi?

Vuonna 1990 asukkaiden lentopalloseuran KuPaRa:n eli Kumpulan Pallon Rakastajien treenien jälkeen saunan lauteilla saatiin idea järjestää yhteinen kirpputoripäivä. Jos asukkaiden myyntipöytiä olisi pitkälti toista sataa, pitäisi keksiä myös keino houkutella suuri joukko asiakkaita paikan päälle, ja niin saatiin ensimmäinen ajatus suuresta kaupunginosatapahtumasta. Seuraavana keväänä järjestettäisiin Kumpulan Kyläjuhlat, tuolloin nimeltään Kyläkarnevaalit, ja asiakkaat houkuteltaisiin paikalle ilmaiskonserteilla ja muilla esityksillä.

Ensimmäiset juhlat keväällä 1991 olivat menestys ja yllättivät tekijänsäkin. Onnistuneesta tapahtumasta sai alkunsa paitsi Kumpulan oma Kyläjuhlaperinne, myös lukuisat muut uudenlaiset kaupunginosatapahtumat Helsingissä.

Yhteishenki ja yhteisöllisyys Kumpulassa olivat voimissaan. 1993 Kumpula voitti Uudenmaanliiton järjestämän Vuoden uusimaalainen Kylä – kilpailun. Kumpulan pienimmät koululaiset saivat asukkaiden ponnistelujen jälkeen oman koulunsa vuonna 1995, ja Kumpulan edelleen toimiva kuoro perustettiin samana vuonna.

Asukastalo Kumpulaan?

Into yhteisen ison tapahtuman järjestämiseen sai ihmiset huomaamaan, että myös talviaikaan olisi mukava puuhata yhdessä. Vuosikymmenen alkupuolella virisi idea asukastilasta, jossa voisi kokoontua ja harrastaa erilaisia asioita. Kaupunki lupasikin rakentaa ns. palvelutalon Kumpulan ja Toukolan asukkaille, mutta vuosien kädenväännön jälkeen hanke peruttiin aivan loppumetreillä, juuri kun rakentamisen olisi pitänyt alkaa.

Isoja tiloja ei Kumpulassa juuri ole, ja kun Intiankadulla sijaitseva liikehuoneisto vuonna 1995 vapautui, asukkaat iskivät kiinni. Tila saatiin käyttöön aluksi talkoilla tehtyä pintaremonttia vastaan, mutta kun parin kuukauden kuluttua tilavuokralle laitettiin hintalappu, Nuorisoasiankeskus suostui maksamaan sitä vain muutaman kuukauden ajan. Kaupunki suostuteltiin ostamaan tai vuokraamaan tila asukastaloksi, mutta liikehuoneiston omistaja ei hyväksynyt kaupungin tekemää tarjousta. Tästä seurasi pitkä neuvottelukierros, joka päättyi onnellisesti vuoden 1997 kesällä kaupungin ostotarjouksen hyväksymiseen. Tila oli erittäin huonossa kunnossa ja seuraavat kaksi vuotta kuluivat varainhankinnan ja remonttitalkoiden merkeissä. Vaihe oli tekijöilleen uuvuttava. Remontti saatiin valmiiksi vasta keväällä 1999 ja avajaisia vietettiin helpottuneissa tunnelmissa. Pitkälti samat ihmiset, jotka olivat alkaneet järjestää Kyläjuhlia, olivat nyt myös aikaansaaneet oman asukastalon, Kylätilan.

Vastaa