Tästä lähtee… yy-kaa-koo-nee, vetäkää kiukulla!

Tätäkin hurjaa laulajaa, Mikko Tohkasta, ja jutun kirjoittajaa, Jussi Liskiä, pääset kuulemaan Kylätilan Suurissa Vapputansseissa lauantaina, vappuaattona.

ROCK RAIKAA Kumpulan Kylätilan perjantai-illassa, kun innokkaat bändikerholaiset noudattavat Mikko Tohkasen ohjeistusta. Mikko lienee melkein kaikille kumpulalaisille tuttu Kylätilan bändileirien opettajana ja bändikerhojen vetäjänä. Mies kuuluu Kumpulan katukuvaan, vaikka Kalliossa asuukin. Päätän viettää päivän Mikon matkassa ja selvittää, miten eloisa Pohjois-Karjalan poika päätyi Helsinkiin ja juuri Kumpulan kulttuurivaikuttajaksi.

PUOLENPÄIVÄN AIKOIHIN samana päivänä kiidämme autossa Sörnäisten rantatiellä bändikamat kyydissä. On hyvää aikaa muistella muuttoa Enosta Helsinkiin vuonna 1995. Nuorella miehellä meni lujaa ja Stadiassa aloitetut mediaopinnot saivat jäädä, kun legendaarinen Love Recordsin perustaja Atte Blom tarjosi Mikon silloiselle Korkeajännitys-bändille levytyssopimusta. Toinenkin levy tehtiin paria vuotta myöhemmin, tällä kertaa Tohkasen Rautahammas -nimellä. ”Eihän niistä rokkihommista rahaa jääny, miun piti keksiä jottain tienestiä”, muistelee haastattamani mies, kun parkkeeraamme Ravintolalaiva Wäiskin eteen ja alamme rahdata kalustoa sisään. Pystytyksen lomassa Mikko kertoo, että opetushommiin päätyminen oli silkka vahinko. Hän tuli ravintolaillan aikana luvanneeksi tuurata erästä kaveriaan, joka veti kehitysvammaisille musahetkiä. Musahetkistä tuli niin suosittuja, että Mikko jäi sille tielleen ja toimi usein parina Ville Putron kanssa. Äänikalusto on lavalla pystyssä illan keikkaa varten. Bändinä on Rakkauden Remonttimiehet, jossa on mukana vanhan Korkeajännityksen soittajia. Keula kääntyy kohti Kumpulaa, jossa odottaa muutaman tunnin bändikerhorupeama ennen illan esiintymistä.

MUISTAN teini-Tohkasen Enossa vetämältäni bändileiriltä 80-luvun lopusta. Mikon eloisa persoona ja vallattomat kiharat jäivät jo silloin mieleen. Tämä helpotti tunnistamista, kun vuonna 2006 loppukesästä törmäsin häneen vuosikymmenien jälkeen Olutravintola Oljenkorressa. Meillä oli molemmilla melkein samanmalliset silmälasit, seikka, jonka takia Mikko ehdotti, että perustamme duon nimeltä Lasikaimat. Näin teimme ja esitimme rock-klassikoita tummissa puvuissa taiteellisina lied-versioina. Ensimmäinen esiintyminen oli Kumpulan Kylätilassa, joka on Mikon tämänkin illan ensimmäinen työpaikka. Ajatus lasten bändileireistä Kylätilassa syntyi seuraavana vuonna. Opettajina luonnollisesti Mikko Tohkanen, minä ja muutama soittokaverimme. Lasten bändileiri sai seurakseen myös suositut aikuisten bändileirit, joita on pyöritetty vuodesta 2008 lähtien. Leirien suosion myötä tuli tarve säännöllisemmälle bändikerhotoiminnalle, jota vetämään Mikko oli mies paikallaan.

KÄÄNTYESSÄMME INTIANKADULLE Mikko on ehtinyt filosofoida suhteestaan musiikkiin ja opettamiseen. Mies on perin työllistetty, koska Kylätilan bändikerhojen lisäksi hän vetää edelleen musahetkiä Itäkeskuksen kehitysvammaisille ja opettaa sekä bändejä että yksityisoppilaita Suomenlinnassa. Bändit Rakkauden Remonttimiehet ja Oljenkorsi Small Band täyttävät usein vapaaillat keikoilla ja treeneillä. Tohkasen haave on saada aikaan joku täysin kaupallisista paineista vapaa musaprojekti. ”Sen ei tarvitse toimia säännöllisesti, kunhan se vain on olemassa. Sellanen pittää olla miun mielestä jokaisella, joka tienaa leipänsä musiikin kentällä!”

 

Teksti: Jussi Liski  Kuva: Santtu Särkäs

Juttu on julkaistu aikaisemmin Kumpostissa 1/2016.

Vastaa